Yhden hahmon tarina

Jatketaanpas tällä viikolla taas behind the scenes -artikkelilla. Minulla on tällä hetkellä muutamakin uusi kirja tekeillä, joihin tarvitsen tietysti myös uusia hahmoja. Hahmosuunnittelu on sinäänsä oma juttunsa, mutta ajattelin keskittyä tässä erääseen harjoitukseen, jonka olen kokenut erittäin käteväksi.

En muista keneltä olen tämän alunperin oppinut, ehkä sarjakuvaopettaja Antti Hintsalta. En muista oliko alkuperäinen harjoituksen nimi jokin muu, mutta minulle tämä on animaattorin-harjoitus. Käsittääkseni animaattorit käyttävät tätä tekniikkaa aika paljon, etenkin kun pitää tutustua uuteen hahmoon ja opetella piirtämään se T O D E L L A nopeasti ja todella moneen kertaan (animaation teko, HUH! miten kukaan pystyy siihen!).

Tehtävä aloitetaan valitsemalla hahmo. Tässä meillä on Hugo:

01Ensimmäisenä piirretään yksi kuva Hugosta A4 paperille, aikaa 10 minuuttia. Ylhäällä tämä ensimmäinen kuva, josta huomaa etten KOSKAAN käytä kymmentä minuuttia yhden hahmon piirtämiseen. Viiden minuutin jälkeen piti alkaa keksimään että mitä viivoja sitä vielä lisäisi. Homman nimi on kuitenkin se, että koko 10 minuuttia pitää käyttää piirtämiseen, kynä käy koko ajan ja piirtäminen loppuu vasta kun kello soi.

Seuraavaksi otetaan uusi A4 paperi, taitetaan se kahtia ja piirretään KAKSI Hugoa, aikaa jälleen 10 minuuttia (eli 5 minuuttia per Hugo, jos olet erityisen täsmällinen. Ajan saa toki käyttää miten parhaaksi näkee, kunhan paperille ilmestyy kaksi kuvaa).

02Otetaan jälleen uusi A4 paperi, taitetaan se nyt neljään osaan ja piirretään NELJÄ Hugoa, edelleen 10 minuuttia aikaa.

03

Ehkäpä arvaatte seuraavan vaiheen? Uusi A4 taitetaan kahdeksaan osaan ja piirretään KAHDEKSAN Hugoa kymmenessä minuutissa.

04

Jos kahdeksan Hugoa kymmenessä minuutissa näyttää vielä suhteellisen rauhalliselta kädenjäljeltä, 16 Hugossa alkaa jo kiire vähän näkymään. Myös Hugo hahmona alkoi yllättäen juosta (sillekin tuli kiire).

05

Viimeisenä tein 32 Hugoa, edelleen käyttäen aikaa kaikkiaan 10 minuuttia. Viimeisistä Hugoista näkee, että aikaa oli lopussa se verran että olen ehtinyt vähän hidastaa tahtia. Olisi siis pitänyt tehdä vielä 64 Hugon setti, mutta oma aikani loppui kesken. Seuraavan hahmon kanssa sitten! Kuinka pitkälle sinä pääset hahmosi kanssa?

06Harjoitus on erittäin hyvä hahmojen kanssa, joiden ulkomuoto on suunnilleen selvä, mutta jotka eivät vielä ole ihan tuttuja. Jos joudun miettimään ja kumittelemaan usein hahmoluonnoksia, suosittelen tekemään harjoituksen läpi. Hahmoon piirtämiseen tulee sulavuutta, kätesi tottuu piirtämään sitä ja itse hahmostakin saattaa löytyä yllättäviä piirteitä.

Tässä vielä pieni giffi Hugoista:

animaatio4

Hugoon pääsette tutustumaan tarkemmin Sanni ja Joonas 2 -kirjassa, joka ilmestynee (näillä näkymin ainakin!) syksyllä 2016.

Yhden julisteen tarina

 

BANNERIcupWEBSain vastikään valmiiksi julisteen roller derbyn Suomi cupin aloituspelejä varten, ja kun prosessi tuli dokumentoitua yllättävän laajasti (mitä harvoin teen), niin ajattelin jakaa sen teidän kaikkien kanssa. Eli tässä siis yhden julisteen tarina:

Luonnokset

Tein koko julisteen tällä kertaa täysin digitaalisena, luonnoksista lähtien. Idean alkuperää en enää muista, ehkä olin juuri ollut kotiscrimmissä tai muuten kentällä, missä edelleen puolentoista vuoden harrastamisen jälkeen pääni pyörii ja olo on että what-the-f-just-happened. Roller derbyhän on oikeasti hyvin taktinen ja hallittu laji, mutta tämä ei aina ihan välity tälläisille aloittelijoille. Luonnostelu tehty photoshopilla ja Kyle T Websterin 2B pencil -brushilla (tykkään käyttää 20px leveyttä). Käytössä Cinteq-piirustuspöytä.
juliste00

Ensimmäisen luonnoksen jälkeen loin uuden tason photoshopiin, laitoin vanhan kuvan läpikuultavuuden noin 20%, ja lisäilin muutamia yksityiskohtia. Tämä versio meni asiakkaalle eli Oulun roller derby joukkueen viestintätiimille kommentoitavaksi. Luonnoksessa on eri päivämäärä, sillä tein tämän alunperin joulukuussa käytyä hyväntekeväisyyspeliä varten, mutta luonnos äänestettiin säästettäväksi cup-peliin. Hyväntekeväisyyspeliin valmistui eri juliste, mutta se on oma tarinansa se.
juliste01.1Yksityiskohdat

seuraavaksi aloin viilaamaan yksityiskohtia. Ensin muutin hieman pelaajien asentoja, ja koitin saada kasata hieman dynaamisemman. Eri värit auttoivat hahmottamaan eri luonnoksia. Jokainen väri on myös omalla tasollaan. Tuomarin käsimerkki piti tarkistaa googlesta (olisin halunnut laittaa misconductin, mutta se ei istunut niin nätisti kuvaan).

juliste01.2

Lisää yksityiskohtia samalla pencil 2B -brushilla. Tässä huomaa vielä, että piirrän käsistä ihan liian pieniä. Lopulliseen versioon koitin liioitella käsien kokoa, jotta niistä tulisi vähän normaalimman näköisiä.

juliste01.3

Olen silleen huono julisteentekijä, että yleensä suunnittelen ensin kuvan ja sitten muistan että ”ai niin siihen tulee myös tekstiä”. Ja julisteissa on infoa ja sitä on paljon! Tässä muutama esimerkki tekstinasettelun epätoivoisesta suunnittelusta ennen kuin luovutin ja päätin palata asiaan kuvan valmistuttua (huono idea).

juliste01.4 juliste02

Tussaus

Sitten alkoi armoton ”tussaus”. Lainausmerkeissä, sillä tein puhtaaksipiirtämisen edelleen sillä samalla brushilla. Saatoin välillä vaihdella 10 pikselin ja 20 pikselin välillä. Dpi on kuvassa muistaakseni 600. Tässä kohdin meinasi usko loppua ja itku tulla. Katsoin samalla My little ponyn uusimman tuotantokauden, huijatakseni itseni uskomaan etten oikeasti tee töitä.

juliste03

Lopullinen puhtaaksi piirretty versio (huomatkaa isommat kädet). Tietokoneella työskentelyn huono puoli on se että kuvaa voi zoomata miltei loputtomiin. Eli yksityiskohtiakin voi luoda rajattomasti, eikä kuva tunnu koskaan valmistuvan.

juliste03.1

Värit

Onneksi on deadlinet jotka pakottaa siirtymään seuraavaan työvaiheeseen vaikka edelleen näkisi puutteita ja yksityiskohtien mahdollisuuksia kuvassa. Laitan aluksi tasavärit ihan normi brushilla. Näitä värejä olen jo muokkaillut jonkin verran. Inhoan valita värejä, ja yleensä väritän alueet aluksi vain jollakin epämääräisillä väreillä ja koitan sitten hue/saturationin kautta valita ne parhaimmat. Pinkki ja sininen on Oulun roller derbyn värit, joten ne valikoitui heti paitojen väreiksi. Niiden mukaan sitten koitin sovittaa kaikki muut. Tähän vielä huomioksi se, että tajusin tätä värittäessäni miksi en ole lämmennyt ns. aikuisten värityskirjoille. Ihan vaan siksi että JOUDUN värittämään asioita melkein JOKA PÄIVÄ ja inhoan sitä JOKAIKINEN KERTA.

juliste03.2

Tasaisten värien jälkeen lisään uudelle tasolle varjoja. Pistän tason multiplyksi ja läpinäkyvyyden noin 40-50%. Varjojen väreinä käytän yleensä sen alla olevaa väriä tai harmaata/sinistä. Olen myös lisännyt muutaman tarran mustiin kypäriin.
juliste03.3

Tekstit

”Ai niin ne tekstit voiPIIP”. Myös taustaväri aiheuttaa mulle aina ongelmia, mistä syystä päädyn yleensä aina valkoiseen. Kokeilin myös muita vaihtoehtoja, niinkuin tästä kuvasta näkyy:

juliste04

Päädyin takaisin valkoiseen monien yritysten kautta, mutta otin kuitenkin harmaan neliön taustalle tuomaan vähän enemmän syvyyttä kasaan.

juliste4.2

Sitten lisäsin vielä muutaman värillisen tason multiplyna sekä yhden hue/saturation tason, kaikki himmeinä (noin 8% läpinäkyvinä) yhdistämään värejä.

juliste04.3INHOAN myös fontteja. Inhoan niitä todella paljon. Vakio käytäntö on, että käytän pari tuntia fonttien valitsemiseen ja uusien etsimiseen, ja päädyn sitten aina kuitenkin kirjoittamaan kaiken tekstin käsin. Halusin lopulta tekstin lisäävän kasan kaoottisuutta, mutta niin että se olisi edelleen luettava (toivottavasti se on!).
juliste04.1

Ja valmis juliste logoineen näyttää tältä. Kaiken kaikkiaan koko julisteeseen meni 22 tuntia (tiedän tämän koska rakastan exeleitä ja kirjaan työtuntini tarkasti ylös).

Ja tervetuloa seuraamaan roller derbyn eliittiä 13.2.2016 Ouluun. Lisätietoa tapahtumasta mm. tapahtuman facebook eventistä ja ORD:n nettisivuilta www.oulurollerderby.comJULISTEcupWEB